31 Οκτ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31-10-2020

 

Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της 29ης Οκτωβρίου 2020 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα για τα οποία σας ενημερώνουμε :

Α) Εγκρίθηκαν τα οικονομικά των μηνών Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Β) Ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ για τα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με τα αναδρομικά.

Σας ενημερώνουμε συνάδελφοι ότι ύστερα από τεράστια προσπάθεια που έκανε το Προεδρείο μας απάντησαν ότι : «κανένας και καμία συνταξιούχος που στο διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 έπαιρνε προσωρινή σύνταξη ή και καθόλου, δεν συμπεριλήφθηκε στο σύστημα, παρά το γεγονός ότι υπέστη κρατήσεις με βάση τους νόμους 4051/12 και 4093/12».

Για όλους αυτούς τους συναδέλφους, εφόσον δικαιούνται αναδρομικών, ο ΕΦΚΑ θα προσπαθήσει να τους τα δώσει στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Σχετικά με τις κρατήσεις, από τα αναδρομικά, υπέρ ΤΥΠΕΤ με ποσοστό 6%, το ΤΥΠΕΤ αποφάσισε να μη πιστωθεί καθόλου το ταμείο και τα χρήματα να επιστραφούν άμεσα στους δικαιούχους, Οι ΑΟΠΕΤΕ αναλαμβάνουν την αποστολή του σχετικού αρχείου προς τον ΕΦΚΑ, προς τον οποίο το ΤΥΠΕΤ θα αποστείλει σχετική επιστολή. 

Γ) Σχετικά με τα αναδρομικά της επικούρησης του 10μήνου του 2018 που αφορούν χήρες και κληρονόμους γενικά, οι ΑΟΠΕΤΕ έχουν ήδη αποστείλει στην αρμόδια διεύθυνση του e- ΕΦΚΑ στοιχεία για 420 περίπου, συνταξιούχους. Για τον υπολογισμό όμως των ποσών που δικαιούται ο καθένας καθώς και για κάποια άλλα επιπρόσθετα στοιχεία (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ κλπ) οι ΑΟΠΕΤΕ, προκειμένου να διευκολύνουν τον e-ΕΦΚΑ και να λυθεί το πρόβλημα των συναδέλφων, παρέλαβαν αρχείο με 170 συνταξιούχους από τον e- ΕΦΚΑ για τους οποίους συμπλήρωσαν τα παραπάνω στοιχεία και ποσά και στις αρχές της επομένης βδομάδας θα τα αποστείλουν.

Η ίδια μεθοδολογία θα ακολουθηθεί και για τους υπολοίπους.

Αρα επίκειται σύντομα η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

Δ) Σχετικά με την «αναγνώριση προϋπηρεσίας» για την επικούρηση μέχρι και τον Μάιο του 2020 έχουν ενσωματωθεί οι χρόνοι προϋπηρεσίας στην επικούρηση. Από 1/1/2019 δεν έχουν δοθεί αναδρομικά, για τα οποία επεξεργάστηκαν και έχουν αποσταλεί στην αρμόδια διεύθυνση τα σχετικά αρχεία, επικειμένων των πιστώσεων υψηλών ποσών.

Ε) Οσον αφορά στον επανυπολογισμό πρέπει, συνάδελφοι, να προχωρήσουμε σε αγωγές. Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες της ΕΤΕ παρέχουν στοιχεία (Βεβαιώσεις Αποδοχών) μέχρι το 2006. Το έτος αυτό δεν καλύπτει πολλούς συναδέλφους και ειδικότερα δεν καλύπτει τους παλαιότερους, αυτούς δηλαδή που συνταξιοδοτήθηκαν προ του 2010. Γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση και για τους παλαιότερους.

ΣΤ) Ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου κ. Στρίμπερης μας ενημέρωσε : σχετικά με το βούλευμα των πλημμελειοδικών ότι η απόφαση αφορά μόνον τον κ. Φραγκιαδάκη. Για τους υπόλοιπους υπάρχει συνέχεια.

Οσον αφορά τον επανυπολογισμό είπε πως το γραφείο του δέχεται τις αιτήσεις για επανυπολογισμό έστω και με έλλειψη δικαιολογητικών, όσο παλιοί και αν είναι οι συνταξιούχοι. Στην πορεία θα επικοινωνήσει το γραφείο του με τους συνταξιούχους. Επίσης σχετικά με τη διαφοροποίηση της εικόνας του μηνιαίου εκκαθαριστικού μας όπου ναι μεν δεν συμπεριλαμβάνεται κράτηση για την αλληλεγγύη αλλά συγχρόνως έχει επέλθει μείωση στην ανταποδοτική σύνταξη, περιμένουμε εντός του Νοεμβρίου απάντηση στο εξώδικο που έχει κάνει ο ΣΣΕΤΕ κατά του ΕΦΚΑ.

Ζ) Σχετικά με το θέμα του λογαριασμού αποκατάστασης τέκνων (προικοδότηση).

Μετά από μεγάλη προσπάθεια του Προέδρου και του Προεδρείου επιτέλους το ακανθώδες αυτό θέμα ΛΥΘΗΚΕ. Εχει ήδη αναρτηθεί στο site του ΣΣΕΤΕ μια περίληψη (όπως μας την έστειλε η ΕΤΕ) της εγκυκλίου που θα κυκλοφορήσει ολόκληρη και την οποία δεν έχουμε παραλάβει ακόμη. Πάντως σε γενικές γραμμές πρέπει οι συνάδελφοι να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία της ΕΤΕ, προκειμένου όσοι το δικαιούνται να εισπράξουν την «προικοδότηση» μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2021. Μόλις παραλάβουμε ολόκληρη την εγκύκλιο θα την αναρτήσουμε.

Η) Σχετικά με αυτούς που έχουν υπηρετήσει πάνω από 30 χρόνια ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους με τους αυξημένους συντελεστές, όπως προκύπτουν από το σχετικό άρθρο του ν.4670/20 του Βρούτση, θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2020 εφόσον δικαιούντο αναδρομικών.

Θ) Οσον αφορά τα δάνεια η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης αλλά και της διεύθυνσης Δικαστικού της ΕΤΕ, στις επανειλημμένες κλήσεις μας και συνομιλίες μας μαζί τους είναι ότι για τις ό,ποιες ρυθμίσεις εκ μέρους της ΕΤΕ θα πρέπει να συναινέσουν και τα αρμόδια Υπουργεία κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί.       

Συνάδελφοι,

Μόλις έχουμε κάτι νεότερο για κάθε νέα ρύθμιση ή λεπτομέρεια των παραπάνω, θα σας ενημερώσουμε σχετικά όπως πάντα πράττει το Προεδρείο.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΣΕΤΕ