23 Ιουλ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 23/7/2020


Συνάδελφοι,
Χθες 22/7/20 καλέσαμε στα γραφεία του Συλλόγου μας τους νομικούς που ασχολήθηκαν με το θέμα των μνημονιακών κρατήσεων και τον επανυπολογισμό, τους κ.κ Στρίμπερη & Μπούρλο και οι οποίοι μας εκπροσώπησαν στο ΣτΕ.
Οι δύο δικηγόροι μας ενημέρωσαν προφορικά και στη συνέχεια σήμερα απέστειλαν το παρακάτω κείμενο που αναρτάται όπως ακριβώς συντάχθηκε από τους νομικούς.
Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το θέμα των μνημονιακών κρατήσεων επιλύθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνοντας ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται ένα ενδεκάμηνο, (από Ιούνιο του 2015 έως Μάιο του 2016), τις σχετικές περικοπές λόγω μνημονιακών κρατήσεων. Στις σχετικές μνημονιακές κρατήσεις συμπεριλαμβάνονται Δώρα Χριστουγέννων (400,00 ευρώ) , Δώρο Πάσχα (200,00 ευρώ) και Επίδομα Αδείας  (200,00 ευρώ).
Από εκεί και πέρα όσοι συνταξιούχοι είχαν κάνει Αγωγές πριν τον Ιούνιο του 2015, δικαιούνται τα αναδρομικά των μνημονιακών κρατήσεων από την 1/1/2013 έως Μάιο του 2016. Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν καταθέσει Αγωγές για τις σχετικές μνημονιακές κρατήσεις που επεβλήθησαν με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012 δεν χρειάζεται να κάνουν Αγωγές, γιατί από τις δηλώσεις των κυβερνητικών οργάνων για το θέμα διαφαίνεται η προδιάθεσή της κυβέρνησης να καλύψει αποζημιωτικά τα σχετικά ποσά για το ενδεκάμηνο από Ιούνιο του 2015 έως Μάιο του 2016.
Σχετικά με το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων μπορούν οι συνταξιούχοι , οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016, να διεκδικήσουν τις σχετικές διαφορές όσον αφορά τις συντάξιμες αποδοχές τους, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες από αυτές των συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου (Μάιο 2016).
Συνάδελφοι,
Οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι με το Σύλλογο μας, για το θέμα του επανυπολογισμού, το οποίο όπως έχει διακηρύξει επανειλημμένα ο Σύλλογός μας, αποτελεί θέμα καίριας προτεραιότητας στην ιεράρχιση της διεκδίκησης των αιτημάτων μας, θεωρούν βάσιμες τις αξιώσεις μας, δεδομένου του ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνταξιούχους με μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές από το γεγονός και μόνο της στιγμής της συνταξιοδότησης τους. Ο τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον Μάιο του 2016 παραβιάζει κάθε έννοια κοινωνικής ασφάλισης.
Οι συντάξιμες αποδοχές πρέπει να είναι ίδιες για όλους τους συνταξιούχους.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΣΕΤΕ