7 Οκτ 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 759/19 ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΠΕΤΕ


Αθήνα, 7/10/2019


ΘΕΜΑ: ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 759/2019 ΤΟΥ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΠΙ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΕΠΕΤΕ

   Η απόφαση αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2019 και της οποίας αντίγραφο λάβαμε αρχές Ιουλίου 2019 (τότε θεωρήθηκε), είναι μία απόφαση πλήρως στοιχειοθετημένη, όσον αφορά τα επιχειρήματά μας ότι ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί Λογαριασμό Εγγυημένων και Καθορισμένων Παροχών. Επιπλέον, απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι ο ΛΕΠΕΤΕ αποτελεί ένα επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της ΕτΕ και αναφέρεται σε εργοδοτικές υποχρεώσεις της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες θα έπρεπε να καλύπτουν πλήρως τα ποσά ολόκληρων των επικουρήσεων του ΛΕΠΕΤΕ.
   Η απόφαση αυτή επιπλέον δέχεται ότι η Εθνική Τράπεζα είναι υπεύθυνη για τη μη χρηστή διαχείριση των χρημάτων του ΛΕΠΕΤΕ, η οποία γινόταν από τα εκάστοτε στελέχη της εργοδότριας επιχείρησης, τα οποία έπρεπε στα πλαίσια της πρόνοιας και της χρηστής διαχείρισης να ενεργήσουν, ώστε η ύπαρξη του αποθεματικού του εν λόγω Λογαριασμού να παρέχει συνεχώς την πλήρη επικούρηση.
   Επιπλέον, η ανωτέρω απόφαση έκρινε ότι δεν είναι ανεκτό κατά τους κανόνες των χρηστών ηθών και της καλόπιστης τήρησης των συμβάσεων να επωμίζεται το ένα μόνο συμβαλλόμενο μέρος το επαχθές ή το «ναυάγιο» μιας συμφωνίας, όπως εν τοις πράγμασι συμβαίνει με τη μονομερή διακοπή της μηνιαίας χορήγησης της παροχής από το μήνα Νοέμβριο 2017 στους συνταξιούχους της ΕτΕ, οδηγώντας τους έτσι σε πλήρη απορρύθμιση του οικογενειακού τους προγραμματισμού, αδικαιολόγητη δε, διότι η ΕτΕ ταυτόχρονα χει ήδη προσφέρει κατά την περίοδο 2010-2015 πλείστα όσα οικονομικά κίνητρα για την αποχώρηση των πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της, με αντίστοιχη επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ως εργοδότριας
   Με το ανωτέρω σκεπτικό, η απόφαση αυτή δέχεται στοιχειοθετημένα όλους τους ισχυρισμούς μας για το χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ και θεωρώ ότι είναι η πλέον πλήρης απόφαση που δικαιώνει περίπου 370 άτομα συνταξιούχων της ΕτΕ.
   Κατά της αποφάσεως αυτής η ΕτΕ έχει ασκήσει έφεση, η οποία συζητείται στις 28/01/2020. Το περιεχόμενο της απόφασης δεν είναι για θριαμβολογίες, διότι έχουμε επόμενα δικαστικά βήματα, αλλά ενισχύει τους νομικούς ισχυρισμούς μας περί του χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ.

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Στρίμπερης 

Για να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση 
πατήστε ΕΔΩ