3 Οκτ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 3/10/2019



Σήμερα 3/10/2019 συναντηθήκαμε στο Υπουργείο Εργασίας με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καρασιώτου και τον σύμβουλό της κ. Βρεττό. Από πλευράς συλλόγου παραβρέθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντέλλος, Λεκκός και  Σαρρής.
Το πρώτο θέμα που τέθηκε στη συζήτηση ήταν το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεών μας.
α) Τονίσαμε, ότι ναι μεν εκδόθηκαν τα εκκαθαριστικά μας, αλλά ως προς το τμήμα της σύνταξης που ονομάζεται « ανταποδοτική σύνταξη » υπάρχει απόλυτη ασάφεια σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της αλλά και των στοιχείων που απαρτίζουν τον « συντάξιμο μισθό ». Επισημάναμε ιδιαίτερα , ότι οι συνταξιούχοι  της ΕΤΕ είμαστε οι μόνοι από όλους τους συνταξιούχους , που εκτός των αυξημένων εισφορών μας, έχουμε διαφορά μεταξύ ασφαλιστέων αποδοχών (αποδοχές για τις οποίες πληρώναμε εισφορές) και συντάξιμων αποδοχών ( τμήμα μόνο από τις αποδοχές μας, που ήταν το 50% του συνόλου των αποδοχών μας).
Επομένως για να διευκρινισθεί σαφώς το ύψος της « ανταποδοτικής σύνταξης » απαιτείται η έκδοση τροποποιητικών αποφάσεων.
β) Εξηγήσαμε ότι είναι μείζον το ζήτημα της διαφοροποίησης που  κάνει ο Νόμος 4387/16  (νόμος Κατρούγκαλου), μεταξύ των συνταξιούχων που συνταξιοδοτήθηκαν προ και μετά την 12/5/2016 , δεδομένου ότι οι διαφορές είναι  τεράστιες  και γιαυτό το θέμα  θα πρέπει να λυθεί με ενιαίο τρόπο για όλους.  
Για τα θέματα αυτά η Γραμματέας δεσμεύτηκε , αφού λάβει πρώτα από τον ΕΦΚΑ τα απαραίτητα στοιχεία, να τα μελετήσει και εν συνεχεία να τα θέσει υπόψη του Υπουργού και υφυπουργού. Αμέσως μετά θα μας ενημερώσει.
Για το θέμα της κράτησης υπέρ του λογαριασμού αποκατάστασης τέκνων,  εξηγήσαμε ότι είναι ένα θέμα που χρειάζεται απλά μια διάταξη εκ μέρους του Υπουργείου, προκειμένου να αρχίσουν πάλι οι κρατήσεις από το ΕΤΕΑΕΠ υπέρ του λογαριασμού.
Υποσχέθηκε ότι, εφόσον δεν προκύπτει πρόβλημα μηχανογράφησης θα λυθεί άμεσα.
Τέλος ξαναθέσαμε το θέμα  του ΛΕΠΕΤΕ.
Διευκρινήσαμε ότι πάγια θέση μας, σχετικά με την επικούρησή μας είναι, να επανακτήσουμε την παροχή της από τον ΛΕΠΕΤΕ και όχι από το ΕΤΕΑΕΠ.
Επί του θέματος αυτού απάντησε ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον Υπουργό  αποκλειστικά.
Συνάδελφοι,  παρακολουθούμε άγρυπνα τις εξελίξεις και θα βρισκόμαστε συνεχώς στις επάλξεις του αγώνα για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων μας.
Η υπεύθυνη πληροφόρηση σας γίνεται μέσω του site του συλλόγου.