10 Απρ 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ αρ. 111

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ως γνωστόν, προσφάτως, κατατέθηκαν ερωτήσεις από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αφορούν τη νομοθετημένη περικοπή της Επικουρικής Σύνταξής μας, κατά 33% τον Ιανουάριο 2025 και η κ. Υπουργός ερωτάται ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει, ούτως ώστε να αποτραπεί η προαναφερομένη περικοπή.

Οι κατατεθείσες ερωτήσεις προέκυψαν κατόπιν των συναντήσεων τις οποίες πραγματοποίησε το Προεδρείο με αρμόδια Στελέχη, αλλά και Βουλευτές των προαναφερομένων κομμάτων, όπου συμμετείχε και ομάδα συναδέλφων η οποία συνέδραμε και αυτή στην πραγματοποίηση των συναντήσεων.

Θεωρούμε ότι σύντομα θα υπάρχει απάντηση της κ. Υπουργού [κατά τον Κανονισμό της Βουλής], ούτως ώστε να γνωρίζουμε και επισήμως την θέση του Υπουργείου σε αυτό το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι, στα συναρμόδια Υπουργεία [Οικονομικών και Εργασίας] έχει αποσταλεί πλήρως εμπεριστατωμένο Υπόμνημα [καθώς και Αναλογιστική Μελέτη], εκ του οποίου προκύπτει το δίκαιο του αιτήματός μας, δηλαδή η μη περικοπή της Επικουρικής Σύνταξης.

Στο Υπόμνημα επισημαίνεται ότι, ήδη ο ΕΦΚΑ έχει επιβαρυνθεί [2020- 2023] κατά 45 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγουμένη νομοθέτηση, βάσει της οποίας ουδεμία περικοπή προβλεπόταν. Σημειώνεται επίσης η ιδιαιτέρως ευνοϊκή μεταχείριση της ΕΤΕ αποτέλεσμα της οποίας είναι το οικονομικό όφελος για την Τράπεζα να ανέρχεται στο ποσό των 72 εκατ. ευρώ. Λόγω αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης της ΕΤΕ καλούμαστε εμείς οι συνταξιούχοι να ισοσκελίσουμε τις απώλειες του ΕΦΚΑ με την περαιτέρω περικοπή της Επικουρικής Σύνταξης μας.   

Βεβαίως είναι γνωστό τοις πάσι, το άκρως σημαντικό οικονομικό όφελος που διαχρονικώς έχει η Τράπεζα, λόγω της πλήρους και αυθαίρετης διακοπής της καταβολής του ΛΕΠΕΤΕ.   

 Αθήνα, 10 Απριλίου 2024

 Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

  Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

    Νικ. Τσαλαβρέττας                       Μιχ. Πίγκος