24 Μαρ 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ αρ. 109

 ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. [20.3.2024] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΘΕΜΑΤΑ:


1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Ισολογισμός έτους 2023, Προϋπολογισμός έτους 2024. 

Εγκρίθηκαν με 10 ΝΑΙ των παρατάξεων του Προεδρείου, έναντι 5 ΟΧΙ της παράταξης της ΔΑΚΣ ο Ισολογισμός έτους 2023, καθώς και ο Προϋπολογισμός έτους 2024.

Κατόπιν αυτών, θα κληθεί η Εξελεγκτική Επιτροπή να συντάξει την προβλεπομένη Έκθεση Ελέγχου για το έτος 2023, ώστε εγκαίρως να είναι έτοιμη ενόψει της επικειμένης Γενικής Συνέλευσης. 

2. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για την άρση μείωσης  της Επικουρικής Σύνταξης, κατά 33%, τον Ιανουάριο 2025.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση του Υπομνήματος, το οποίο έχει υποβληθεί αρμοδίως στο Υπουργείο, ενώ έχει αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου. Διεξήχθη εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Δ.Σ.

Επισημαίνεται ότι, η ΔΑΚΣ δήλωσε πως έχει υποβάλλει στο αρμόδιο Υπουργείο ανάλογο Υπόμνημα, το οποίο ήδη έχει αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του ΣΣΕΤΕ.

Επ’ αυτού σημειώνεται η αντιθεσμική της συμπεριφορά, ενώ επισημαίνεται πως η παράλληλη υποβολή δύο Υπομνημάτων, καταδεικνύει στους αρμοδίους κρατικούς αξιωματούχους έλλειψη ενότητας και διάσπαση της κοινής προσπάθειας, γεγονός το οποίο δημιουργεί αρνητική εντύπωση και δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος μας.


Υ.Γ.: Σημειώνεται ότι την επομένη ημέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. παρελήφθη Αναλογιστική Μελέτη [από γραφείο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΕΤΕ], όπου απεικονίζεται η διαχρονική διακύμανση των στατιστικών-οικονομικών/δημογραφικών στοιχείων των 15.600 ατόμων σχετική με την Επικουρική Σύνταξη. Θα αποσταλεί στους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους.


3. Συναντήσεις με αρμόδια Υπουργεία και Πολιτικά Κόμματα.


Τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν ότι το Υπόμνημα έχει ήδη  αποσταλεί στην κ. Υπουργό, ενώ έχει ζητηθεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, περιλαμβανομένου του αρμοδίου Υφυπουργού, καθώς και του Γενικού Γραμματέα.

Το Υπόμνημα έχει σταλεί σε δύο Κοινοβουλευτικά Κόμματα [Σύριζα-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ].

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Προεδρείου [20.3.2024] με τον αρμόδιο βουλευτή, καθώς και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα γραφεία της Βουλής και αναπτύχθηκαν θέματα του κλάδου μας [άρση μείωσης της περικοπής της επικουρικής σύνταξης, πρόσθετο ποσοστό αναπλήρωσης προ του 1993 και επανυπολογισμός]. Εκ μέρους του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δηλώθηκε ότι θα υποβληθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή, ενώ εξεδόθη και δελτίο τύπου αναφερόμενο στη συνάντηση.

Έχει ήδη ζητηθεί και συνάντηση με αρμοδίους του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.


4. ΔΑΝΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.

Έγινε παρουσίαση του θέματος, από πλευράς ΣΣΕΤΕ και ανάπτυξη επί διαφόρων πτυχών του, από τον παριστάμενο νομικό κ. Δημήτριο Τσουκαλά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στην ενημέρωση δόθηκε έμφαση στη μεταφορά δανείων σε εταιρεία διαχείρισής τους και τρόποι πίεσης προς αυτήν για την ορθή και πλήρη ενημέρωση των δανειοληπτών, ως έχει υποχρέωση εκ του νόμου.

Υπεβλήθηκαν ερωτήσεις εκ μέρους μελών του Δ.Σ., καθώς και άλλων παρισταμένων συναδέλφων.


5. Παρέμβαση του ΣΣΕΤΕ στη δίκη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου [17.4.2024] για τα δώρα του 11μήνου 2015/2016.

Εγκρίθηκε η σχετική αμοιβή του δικηγορικού γραφείου του κ. Δημητρίου Μπούρλου το οποίο, ομού με το γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Συλλόγου, έχει αναλάβει από κοινού [όπως και προ τεσσάρων ετών] την εκπροσώπηση του ΣΣΕΤΕ στη δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο [17.4.2024].


6. ΤΥΠΕΤ - Ενημέρωση.

Ενημερώθηκαν οι Σύμβουλοι του Δ.Σ. από τον απερχόμενο εκπρόσωπο του ΣΣΕΤΕ στο ΤΥΠΕΤ Γεν. Γραμματέα Μιχαήλ Πίγκο, επί διαφόρων θεμάτων. Αναφέρθηκε επίσης ότι το Ταμείο μας έχει προγραμματίσει Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ., η οποία θα διεξαχθεί τον μήνα Απρίλιο 2024


7. ΔΙΑΦΟΡΑ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ

Αναφορικώς με το θέμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απασχόλησε στον δημόσιο διάλογο αριθμό συναδέλφων, σημειώνονται τα εξής:

Στη σχετική γνωμοδότηση του ο Ν.Σ. του Συλλόγου επισημαίνει ότι δεν θεωρείται κρατική ενίσχυση/επιχορήγηση προς την ΕΤΕ η ένταξη των συνταξιούχων της Τράπεζας στο κρατικό επικουρικό σύστημα και ούτε παραβίαση των κανόνων Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η γνωμοδότηση θα αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Εγκρίθηκαν εγγραφές νέων μελών στον Σύλλογο.


Αθήνα, 24  Μαρτίου 2024


ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν.ΤΣΑΛΑΒΡΕΤΤΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μ. ΠΙΓΚΟΣ