6 Νοε 2020

                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 6/11/2020

Συνάδελφοι,

Εχθές 5/11/20, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο χώρο των γραφείων του τοπικού παραρτήματος του ΕΦΚΑ μεταξύ των εκπροσώπων του ΤΥΠΕΤ ( Αντιπρόεδρος ,Γ. Γραμματέας), του ΕΦΚΑ (Διευθύντρια, Υποδιευθύντρια, Τμηματάρχη) και του ΣΣΕΤΕ (Πρόεδρος , Αντιπρόεδρος).

Το πνεύμα που επικράτησε ήταν πνεύμα συνεργασίας, μεταξύ όλων των μερών και κατανόησης των υφιστάμενων προβλημάτων τα οποία αναπτύχθηκαν, διεξοδικά, και παρουσιάζονται παρακάτω:

1.      Διπλοκρατήσεις υπέρ ΤΥΠΕΤ σε ποσοστό 6% σε όσους έλαβαν αναδρομικά εξ αιτίας κρατήσεων σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους 4051/12 και 4093/12 και

2.      Διπλοκρατήσεις, λανθασμένες(υπερβάλλουσες ή μειωμένες) κρατήσεις υπέρ ΤΥΠΕΤ στους εξελθόντες από το 2016 συνταξιούχους.

Για τα δύο παραπάνω θέματα τα οποία αφορούν άμεσα το ΤΥΠΕΤ και τους συναδέλφους φυσικά, όλοι οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν 100% το πρόβλημα και, προκειμένου να εξευρεθεί ο τρόπος, τεχνικά, της αποκατάστασης του (πιστώσεις- χρεώσεις εκεί που χρειάζεται) αποφασίστηκε στις 13/11/20 να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ εκπροσώπων του ΤΥΠΕΤ, των ΑΟΠΕΤΕ και του τοπικού παραρτήματος του ΕΦΚΑ ώστε να ρυθμιστεί ο τρόπος αποκατάστασης (επιστροφές, ό, που χρειάζεται, ορθές χρεώσεις, διορθώσεις ποσοστών καταβολής εισφορών από τους συνταξιούχους κτλ).

Στη συνέχεια τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:

3.      Διαφορές επί των αναδρομικών των μνημονιακών νόμων 4051/12 και 4093/12  που υπάρχουν για κάποιους από τους συνταξιούχους συναδέλφους μας.

Οι διαφορές αυτές εάν έχουν προκύψει από λάθη του ΕΦΚΑ θα αποκατασταθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

4.      Στο θέμα της παροχής των αναδρομικών της επικούρησης για το 10μηνο του 2018 αλλά και των μνημονιακών ν. 4051 & 4093/12, σε όσους/όσες χήρους/χήρες και κληρονόμους τα δικαιούνται και δεν τα έχουν εισπράξει, θα πρέπει, για μεν τα αναδρομικά της επικούρησης του ‘18 να επισκεφθούν τη σχετική πλατφόρμα και να υποβάλουν εκεί (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργείου) το σχετικό αίτημα τους ενώ για τα αναδρομικά των μνημονιακών νόμων το θέμα θα λυθεί είτε με δημιουργία νέας πλατφόρμας είτε απευθείας από τον ΕΦΚΑ έως το τέλος του έτους.

 

5.      Τέθηκε το θέμα της χορήγησης, εκ μέρους του ΕΦΚΑ των “αποφάσεων συνταξιοδότησης” σε όσους συναδέλφους δεν τις έχουν, όπως επίσης και το θέμα της μετάπτωσης συνταξιούχων-συναδέλφων, που πληρούν τις προϋποθέσεις, στο νόμο “Κατρούγκαλου”.

Η απάντηση από τον ΕΦΚΑ ήταν :  Όλες οι σχετικές αιτήσεις ικανοποιούνται με ΠΟΛΥ ΑΡΓΟ ΡΥΘΜΟ εξ αιτίας του μεγάλου όγκου  αλλά και της έλλειψης προσωπικού που έχουν (αποχώρησαν 6 υπάλληλοι).

 

     6.    «Αναγνώριση προϋπηρεσίας» από ΛΕΠΕΤΕ θα υπάρξει εξόφληση των οφειλομένων από   

         τον 11/2017 σε όλους. Τα ποσά που θα υπολογιστούν είναι υψηλά και οι συνάδελφοι  αυτοί

         θα πάρουν αρκετά χρήματα.

 

Αυτά είναι τα όσα συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ανεξάρτητα από την πιο πάνω συνάντηση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε μετά την 13/11/20, προς τη κεντρική Διοίκηση του ΕΦΚΑ και στην αρμόδια Διεύθυνση τέθηκε το θέμα της αδυναμίας σημαντικού αριθμού συναδέλφων να τυπώνουν τα μηνιαία εκκαθαριστικά τους (εποδείξεις) από τον Ιανουάριο του 2019.

Η αρμόδια Διεύθυνση του ΕΦΚΑ μας διαβεβαίωσε ότι κινείται  προς την επίλυση του προβλήματος ταχύτατα (50.000 συνταξιούχοι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ εντάσσονται στο σύστημα) και       ότι μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί απολύτως η υπάρχουσα ανωμαλία.

Συνάδελφοι,

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω κορωναϊού τα οποία οξύνονται μέρα με τη μέρα,

Ο Πρόεδρος και το προεδρείο προσπαθούν και επιλύουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προβλήματα των συναδέλφων χωρίς να ασχολούνται με “προβλήματα”, όπως κάνουν ορισμένοι.

Προβλήματα άλυτα ή προβλήματα που σέρνονταν χρόνια ΤΩΡΑ επιλύονται.

Αυτό κάνουμε όλο αυτό τον καιρό και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο χρονικό διάστημα είμαστε εδώ.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κλείνοντας τα αυτιά μας σε ανούσιες και “δήθεν καταγγελίες όλων αυτών που δεν παράγουν τίποτε άλλο εκτός από διχασμό.

 

                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ