6 Φεβ 2019


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΠΡΟΣ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΑΞΙΟΤΙΜΟΥΣ  κ.  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ (Λ.Ε.Π. ΕΤΕ)


Αξιότιμες Κυρίες  και Κύριοι ,

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, πολύ συνοπτικά, να εξηγήσουμε τα σημαντικότερα  χαρακτηριστικά του εν επικεφαλίδι λογαριασμού για την ευκολότερη κατανόηση του προβλήματος , από πλευράς σας.

Πρέπει λοιπόν κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Για την ίδρυση των «Ταμείων» με την έννοια που  υπάγονται στους σχετικούς νόμους που αναφέρονται σε αυτά , απαιτείται η ύπαρξη ιδρυτικού Νόμου. Κανένας σχετικός ιδρυτικός νόμος δεν υφίσταται για τον ΛΕΠΕΤΕ.

Για τον λόγο αυτόν η Ελληνική πολιτεία δύο φορές μέχρι τώρα , το 2012 και 2015, όταν ενέταξε όλα ανεξαιρέτως τα υφιστάμενα στη χώρα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) , έκρινε ότι ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είναι Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και γιαυτό τον λόγο δεν τον ενέταξε στο ΕΤΕΑΕΠ.  Με άλλα λόγια, η πολιτεία ήδη έχει επίσημα αναγνωρίσει το δίκαιο των απόψεων μας.

Ο ΛΕΠΕΤΕ δεν έχει νομική προσωπικότητα και είναι λογαριασμός ειδικού σκοπού . Ως ειδικός σκοπός του λογαριασμού, συμφωνήθηκε να είναι ένας μετεργασιακός μισθός στους εργαζόμενους,  μετά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, το ύψος του οποίου αποτυπώθηκε στον κανονισμό λειτουργίας  του ΛΕΠΕΤΕ.

Τα έσοδα του λογαριασμού προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων (3,5%) και εργοδότη (9%) επί του συνόλου των αποδοχών του εργαζόμενου υπαλλήλου, γεγονός που αδιαμφισβήτητα αποδεικνύει τη διμερή σχέση μας με την Τράπεζα.

Μέχρι το Νοέμβριο του 1995 το καθεστώς του ΛΕΠΕΤΕ, εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη Διοίκηση της ΕΤΕ η οποία μπορούσε να εγκρίνει την αυξομείωση του ύψους του μετεργασιακού  βοηθήματος.

Από το Νοέμβριο όμως του 1995, ο τότε Διοικητής της Τράπεζας Μίρκος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Τράπεζας, πήρε απόφαση και άλλαξε το μέχρι τότε υφιστάμενο καθεστώς, μετατρέποντας  τον  χαρακτήρα  του  ΛΕΠΕΤΕ   οριστικά  και   αμετάκλητα, σε
« Λογαριασμό Εγγυημένων Παροχών».

Προκειμένου να αποσαφηνισθεί τελεσίδικα ο χαρακτήρας αυτός και να καταρριφθεί ο ισχυρισμός των κ.κ. Φραγκιαδάκη – Μυλωνά, που τον θέλουν ως «λογαριασμό εγγυημένων εισφορών» , γνωμάτευσαν επιφανείς καθηγητές και δικηγόροι ( Κρεμαλής , Βλαχόπουλος , Στρίμπερης , Καρούζος , Κωτσής κ.α. ) που απέρριψαν τον ισχυρισμό αυτόν. Μεταξύ αυτών και ο νυν υφυπουργός κ. Πετρόπουλος καθώς και ο νύν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προσέτι μετά από ερώτηση του βουλευτή κ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωβουλή , την οποία προκαλέσαμε εμείς, ο κ. Pierre Moschovisi απάντησε με σαφήνεια, δικαιώνοντας τις απόψεις μας, ότι « το ζήτημα αυτό αφορά ιδιωτική ρύθμιση μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και των υπαλλήλων της και όχι δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ».

Στις προσπάθειες του συλλόγου μας για επίλυση του θέματος, ζητήσαμε διάλογο με τη Διοίκηση, από την οποία θέλαμε την πρόταση της. Η προκλητική ατάκα του κ. Φραγκιαδάκη που απηύθυνε σε μας,  σε κάθε συνάντηση μας  , λέγοντας «θα πάτε στο ΙΚΑ και μετά θα συζητήσουμε»  δεν ήταν δυνατόν  να γίνει αποδεκτή από τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα στο χώρο της Εθνικής.

Επίσης και οι ισχυρισμοί του Φραγκιαδάκη  « περί  εμποδίων που έθετε το SSM & ΤΧΣ » κατέπεσαν,  όταν ο εκπρόσωπος μας πήγε στις Βρυξέλες και αξιοποιώντας τις δικές του αξιόπιστες πηγές , διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν εφεύρημα της Τράπεζας και δεν υπήρχε ουδεμία προφορική ή γραπτή πίεση προς την ΕΤΕ. Άλλωστε επειδή ο καταβαλλόμενος μετεργασιακός μισθός αποτελεί διαχρονική εργασιακής φύσης παροχή , είναι γνωστό ότι η Ευρώπη δεν αναμιγνύεται.

Κοντά στα παραπάνω σημαντικά στοιχεία υποστήριξης του δίκαιου αιτήματος μας, ήρθαν και πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις , σε αγωγές μεγάλου αριθμού  συνταξιούχων μας , που μας δικαίωσαν .

Ένα ακόμη ισχυρότατο επιχείρημα μας είναι ότι η διαχρονική οικονομική λειτουργία του ΛΕΠΕΤΕ και η διαχείριση των αποθεματικών του λογαριασμού ήταν πάντα σε μία κατεύθυνση πλεονασματικής λειτουργίας , γεγονός που ξεκάθαρα εμφανιζόταν στο διαθέσιμο υπόλοιπο του ΛΕΠΕΤΕ μέχρι το έτος 2006,  που χωρίς κανένα πρόβλημα οικονομικής αδυναμίας πραγματοποιούσε τις  καταβολές .

Από το 2007 τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ άρχισαν σταδιακά να απομειώνονται εξαιτίας των εθελούσιων εξόδων που ήδη είχαν ξεκινήσει από το 2000 προκειμένου η Τράπεζα να εξυπηρετήσει τα δικά της οικονομικά μεγέθη. Οι συνέπειες των ενεργειών αυτών της Τράπεζας, ήταν εξαιρετικά βαριές για τον ΛΕΠΕΤΕ , αφού η Τράπεζα δεν κατέθεσε ποτέ τις αναλογούσες εισφορές των απερχόμενων,  πριν την συμπλήρωση του απαιτούμενου συνταξιοδοτικού χρόνου, εργαζόμενων.

Η έλλειψη του απαιτούμενου αποθεματικού από τον ΛΕΠΕΤΕ, προκειμένου να καταβληθεί στους συνταξιούχους το μετεργασιακό αυτό βοήθημα όλα αυτά τα 12 χρόνια, καλυπτόταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 από την Τράπεζα, λόγω της εκ του κανονισμού  απορρέουσας υποχρέωσης της που  « εγγυάται την  παροχή » αυτή. Την υποχρέωση αυτή τη σεβάστηκαν όλες ανεξαιρέτως οι Διοικήσεις της ΕΤΕ και ποτέ δεν πρόβαλαν την οποιαδήποτε αντίρρηση τους.

Αφού σας θυμίσουμε κύριοι Βουλευτές, ότι 60.000 – 70.000 άνθρωποι (οι συνταξιούχοι και οι οικογένειες τους ) υποφέρουν οικονομικά, επειδή οι Φραγκιαδάκης και Μυλωνάς δεν έχουν καταβάλει  εδώ και 13 μήνες το βοήθημα αυτό που εδώ και 70 χρόνια παίρνουν, πρέπει να σας καταστήσουμε γνωστό ότι :

  • Το μεγαλύτερο μέρος των 16.500 συνταξιούχων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινή επιβίωση τους

  • Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν καθόλου τις δανειακές τους υποχρεώσεις με συνέπεια να έχουν κοκκινίσει όλα τα δάνεια τους

  • Η υπόθεση έχει παραπεμθεί ήδη από πλευράς μας στην  Ποινική  Δικαιοσύνη

  • Κατά των Διοικούντων της Τράπεζας  ασκήθηκαν διώξεις για  κακουργηματικές πράξεις και ο τέως Διοικητής κ. Φραγκιαδάκης παραπέμπεται ήδη με Εισαγγελική Διάταξη του Αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Ν. Δεγαίτη για τρία (3) κακουργήματα μετά από μηνυτήρια αναφορά που  υπέβαλλε ο σύλλογος μας


Κλείνοντας παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα μας με την προσήκουσα προσοχή και να στηρίξετε το δίκαιο αίτημα μας το οποίο είναι και νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα χρωστάει στους εργαζόμενους και συνταξιούχους γιαυτό έχει τη νομική , θεσμική και πάνω απόλα ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσει την αδικία που  τους έκανε. Να είστε βέβαιοι ότι

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ