5 Φεβ 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ αρ. 103

 ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. [1.2.2024] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΘΕΜΑΤΑ:

        1. ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ προ του έτους 1993.

Εκτενής ενημέρωση των ενεργειών του ΣΣΕΤΕ από τον Απρίλιο 2023 όπου εστάλη εξώδικο στον ΕΦΚΑ για το θέμα. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση [20.6.2023] στο γραφείο της Γεν. Διευθύντριας του ΕΦΚΑ η οποία δήλωσε ότι το πρόγραμμα [με το σχετικό λογισμικό] θα ‘’τρέξει’’, εφόσον ληφθούν τα ζητηθέντα στοιχεία από τους ΑΟΠΕΤΕ. Σε νεώτερες συναντήσεις [Δεκέμβριος 2023] αναφέρθηκε εμπλοκή λόγω αντίθετης άποψης της Διεύθυνσης Νομοθεσίας του ΕΦΚΑ, οπότε ζητήθηκε από τον Σύλλογο επίσημη έγγραφη ενημέρωση.

Το εν λόγω έγγραφο εστάλη [25.1.2024] από τη Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων του ΕΦΚΑ. Εξ αυτού προκύπτει ότι δικαίωμα υπολογισμού υπάρχει για τα έτη με ποσοστό εισφορών άνω του 20%, το οποίο δεν υπήρχε προ του 1993 στο π. ΤΣΠΕΤΕ [από Ιαν. 1959 έως Δεκ. 1992 το ποσοστό ήταν 16%]. Αυτό αναφέρεται ως παράδειγμα σε εγκύκλιο έγγραφο τότε αρμοδίου Υφυπουργού του έτους 2016, επί του οποίου εδράζεται η ερμηνεία της προαναφερομένης Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ.

Κατά την άποψη του ΣΣΕΤΕ, η οποία επιβεβαιώθηκε και με την έγγραφη γνωμοδότηση του Νομ. Συμβούλου μας, μία εγκύκλιος η οποία αναφέρει ως παράδειγμα το ποσοστό 20% δεν μπορεί να αναιρέσει διάταξη του οποιοδήποτε νόμου και εν προκειμένου του 4387/2016.

Ήδη ζητήθηκε από τον ΣΣΕΤΕ άμεση συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου να διεκδικηθεί η ταχεία επίλυση του αναφερθέντος προβλήματος.

2. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/Νομοθετημένη περικοπή της Επικουρικής Σύνταξης, κατά 33%, στις 1.1.2025

Συνεχίζονται οι εργασίες της Ομάδας μετά από συναντήσεις των μελών της με τα Νομικά Γραφεία Αν. Πετρόπουλου – Στ. Βρακά και Αλ. Στρίμπερη.

Προβλέπεται η σύνταξη υπομνήματος και κατάθεση του σε αρμόδια Υπουργεία, καθώς και σε εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

        3. Συναντήσεις με Υπουργεία και πολιτικά κόμματα.

           Προτάθηκε, από τις τρεις  Παρατάξεις του Προεδρείου, η συγκρότηση 5μελούς αντιπροσωπείας από τους επικεφαλής/εκπροσώπους των τεσσάρων Παρατάξεων του σημερινού ΔΣ, καθώς και του Προέδρου της ΟΣΤΟΕ [μέλους του ΣΣΕΤΕ].

Επ’ αυτού υπήρξαν αντιρρήσεις από τον επικεφαλής της ΔΑΚΣ προς τον οποίο υπάρχει έκκληση επανεξέτασης της στάσης του, δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος και της ανάγκης ενωτικής αντιμετώπισής του.

       4. Παρέμβαση του ΣΣΕΤΕ στη δίκη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου [17.4.2024] για τα δώρα του 11μήνου 2015/2016.

          Εγκρίθηκε κατ’ αρχήν το θέμα με παρέμβαση μέσω των Νομ. Γραφείων κ.κ. Αλ. Στρίμπερη και Δημ. Μπούρλου [όπως είχε γίνει και προ τεσσάρων ετών].

Το ως άνω θέμα θα τεθεί προς έγκριση στο Δ.Σ. του μηνός Μαρτίου, εφόσον έχει ληφθεί και εγγράφως η αμοιβή του Γραφείου του κ. Μπούρλου.

        5. Διάφορα - Εγγραφές νέων μελών.

         Εγκρίθηκε η  διοργάνωση κοπής πίττας για τον Σύλλογο Γονέων Τέκνων ΑΜΕΑ [συναδέλφων], καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής νέων μελών.

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2024

                                        Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

  Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

      Νικ. Τσαλαβρέττας                          Μιχ. Πίγκος