29 Ιαν 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ αρ. 102

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ προ του έτους 1993.

Από τα Ενημερωτικά Δελτία είναι γνωστές οι προσπάθειες του Συλλόγου για την επίλυση του ανωτέρου θέματος.

Τον Ιούνιο 2023 σε συνάντηση του Προέδρου με αρμόδιο ανώτατο στέλεχος του ΕΦΚΑ [παρουσία γνωστής Νομικού] κατέστη γνωστό ότι υπάρχει λογισμικό που θα εφαρμοστεί και για τους συνταξιούχους της ΕΤΕ, όπως έχει γίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, άλλων Τραπεζών ή ΔΕΚΟ, ενώ έγινε αναφορά και για καταβολή αναδρομικών.

Άλλες συναντήσεις δεν έγιναν, για διάφορους λόγους με κυριότερους την ‘’εμπλοκή’’ παράταξης που αντιπολιτεύεται το Προεδρείο και η οποία προτίμησε να κάνει αντιθεσμικές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και να δηλώνει ότι ‘’έλυσε’’ το πρόβλημα και οσονούπω θα γίνουν οι πιστώσεις των λογαριασμών μας. Παρόμοιες, θεσμικές, παρεμβάσεις έκανε και η ΟΣΤΟΕ [και στον ΕΦΚΑ], αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η εμπλοκή των ΑΟΠΕΤΕ ουδεμία σχέση έχει με το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά με άλλες διορθώσεις και ελέγχους, όπως άλλωστε ανέφερε ο ΕΦΚΑ σε επιστολή του προς την ΟΣΤΟΕ.

Τους επόμενους μήνες υπήρχε μία μόνιμη παραπληροφόρηση, στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου ‘’ειδικοί’’ του χώρου μας [κάποιοι μη μέλη του ΣΣΕΤΕ] προσπαθούσαν να επιρρίψουν ευθύνες στο Προεδρείο για ενέργειες που δεν είχε κάνει. Υποσχέσεις για καταβολές έκανε σταθερά η παράταξη της ΔΑΚΣ αλλάζοντας κάθε τόσο τους μήνες πληρωμών.

Η επικοινωνία του Συλλόγου με τον ΕΦΚΑ αποκαταστάθηκε, μετά την αποστολή σημειώματος στον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και την παρέμβασή του.

Σε συνάντηση του Προέδρου, περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2023, με το ίδιο ανώτατο στέλεχος του ΕΦΚΑ υπήρχε μία - κατ’ αρχήν - προφορική ενημέρωση ότι, βάσει προϋφισταμένου εγγράφου [2016] του τότε Υφυπουργού, η αρμοδία Διεύθυνση Νομοθεσίας ερμήνευσε ότι το πρόσθετο ποσοστό αναπλήρωσης το δικαιούνται όσοι έχουν, προ του έτους 1993, ποσοστό άνω του 20% που ισχύει στο τ. ΙΚΑ νυν ΕΦΚΑ. Εκ μέρους του Προέδρου του Συλλόγου ζητήθηκε έγγραφη ενημέρωση και η Διεύθυνση Νομοθεσίας, απέστειλε στις 25.1.2024 στον ΣΣΕΤΕ συνημμένο το έγγραφο του 2016 με μία σύντομη επεξήγηση των απόψεών της.

Θεωρούμε ότι, η ερμηνεία της αρμοδίας Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ είναι αρνητική για μας, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη σωρεία απόρριψης ενστάσεων συναδέλφων στη Διοικητική Επιτροπή Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ [Δραγατσανίου 8], η οποία ως επιχείρημα έχει τα διαλαμβανόμενα στο προαναφερθέν έγγραφο του Υπουργείου του έτους 2016.

Στον Νομικό Σύμβουλο του Συλλόγου εστάλησαν τα σχετικά έγγραφα του ΕΦΚΑ προς γνωμοδότηση, καθώς και άλλα επιβοηθητικά στοιχεία.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητήσαμε, και εγγράφως, άτυπη συνάντηση με τη ΔΑΚΣ, καθώς και τον Πρόεδρο της ΟΣΤΟΕ [μέλος του ΣΣΕΤΕ] για να τους ενημερώσουμε  ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση εκ μέρους τους. Απεναντίας η ΔΑΚΣ, με επιστολές της προς τους συναδέλφους, τους ενημερώνει ότι οι πληρωμές μετατίθενται για Μάρτιο – Απρίλιο 2024.

 Για το ίδιο θέμα στην ΟΣΤΟΕ συνεδρίασε η Επιτροπή Ασφαλιστικού [25.1.2024] στην οποία συμμετείχε ο ορισθείς εκπρόσωπος, μετέβη δε και ο Πρόεδρος του ΣΣΕΤΕ, ο οποίος έχοντας πλέον την έγγραφη ενημέρωση από την αρμοδία Διεύθυνση Νομοθεσίας του ΕΦΚΑ, ζήτησε να ενημερώσει την Επιτροπή για τη νέα εξέλιξη του θέματος και να παρουσιάσει το έγγραφο.

Δυστυχώς, οι παρόντες Σύμβουλοι δεν αποδέχθηκαν την παρουσία του Προέδρου, διότι ασκεί τα καθήκοντα του κατόπιν προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου και έχει αιτηθεί τη δικαστική αντικατάσταση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Ομοίως και του εκπροσώπου του ΣΣΕΤΕ [τη συμμετοχή του είχε ζητήσει η ΟΣΤΟΕ] διότι έχει ορισθεί [!!!] από το διορισμένο Δ.Σ.

Επισημαίνουμε ότι, η πρόσφατη δικαστική αντιδικία με τη διοίκηση της ΟΣΤΟΕ, έχει προκύψει λόγω των αυθαιρέτων και αντικαταστατικών ενεργειών της όσον αφορά τη ψηφοφορία για την εκλογή μελών του Προεδρείου της, αλλά και την επίσης αντικαταστατική αποβολή και αντικατάσταση έξη εκλεγμένων Συμβούλων, με συμβούλους άλλων παρατάξεων.

Σημειώνουμε ότι, ο Σύλλογος συνεχίζει τις δέουσες ενέργειες για το θέμα του πρόσθετου ποσοστού αναπλήρωσης. Επίσης συνεχίζει και για το θέμα της νομοθετημένης περικοπής, κατά 33%, της Επικουρικής Σύνταξης μας τον Ιανουάριο 2025 με την επισήμανση ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο τους συνταξιούχους της ΕΤΕ, καθώς και μικρό αριθμό συνταξιούχων του π. Προσωπικού της ΕΘΝΑΚ.

Λόγω των προσφάτων εξελίξεων το Προεδρείο συγκαλεί σε συνεδρίαση το Τακτικό Δ.Σ. του μηνός Φεβρουαρίου για την Πέμπτη [1.2.2024] με σκοπό να γίνει πλήρης ενημέρωση.

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2024

                                          Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

 Ο Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας

          Νικ. Τσαλαβρέττας                          Μιχ. Πίγκος