26 Μαρ 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/3/2021

 Μετά από επανειλημμένες επιστολές και πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση στη Διοίκηση της τράπεζας (υπόμνημα μας προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, προς τον Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας κ. Τριανταφυλλάκη, προς τον Γ. Δ/ντή Διαχείρισης απαιτήσεων Λιανικής κ. Μαλιγιάννη), την Τετάρτη 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής και του Προεδρείου του ΣΣΕΤΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συμμετείχαν, από την πλευρά της τράπεζας, οι κ.κ Μαλιγιάννης, Καζάκος και η κ. Φούρλα, αφενός και από την πλευρά του ΣΣΕΤΕ ο Πρόεδρος Β. Κωσταντέλλος, ο Γεν. Γραμματέας  Α. Σαρρής και ο Α’ Αντιπρόεδρος Β. Λεκκός. O Πρόεδρος εκτιμώντας ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό  και θέλοντας να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο του υπομνήματος μας που είχε δοθεί στον κ. Μυλωνά  κάλεσε στις  23.3.21  στη συνεδρίαση του προεδρείου και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Πίγκο, Ξύδη, Ψαρρού, Μπανακάκη, και Καραγιαννίδου να εκθέσουν τις απόψεις τους.  Αφού υπήρξε ομοφωνία συντάχθηκε ένα περιληπτικό υπόμνημα που εστάλη στη Διοίκηση προκειμένου να υπάρχει η βάση συζήτησης. 

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε , τη συζήτηση την άνοιξε  ο Πρόεδρος του ΣΣΕΤΕ τονίζοντας την ανάγκη διευθέτησης των κάθε μορφής δανείων μας, καθώς οι συνθήκες διαβίωσής μας άλλαξαν άρδην μετά τις τραγικές περικοπές στις συντάξεις μας εξαιτίας των μνημονιακών κρατήσεων και την κατάργηση της παροχής του επικουρικού βοηθήματος από το ΛΕΠΕΤΕ, γεγονότα που μείωσαν το εισόδημά μας κατά 50%.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε  ο κ. Μαλιγιάννης ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι η συνάντηση ήταν υποχρέωσή τους απέναντι μας και απέναντι στους συναδέλφους μας. Διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις των Στεγαστικών και των Καταναλωτικών δανείων αφορούν χωρίς διάκριση τους  εν ενεργεία και συνταξιούχους  συναδέλφους.

Στη θέση μας ότι θα πρέπει οι ρυθμίσεις των δανείων μας να έχουν σαφείς γενικούς όρους απάντησε ότι οι ρυθμίσεις αυτές  διέπονται από τους  προβλεπόμενους  κανόνες  ήτοι :

·        Από την πολιτική της τράπεζας

·        Από το Νομικό σύστημα και

·        Από τις ΕΣΣΕ που συνάπτονται μεταξύ ΕΤΕ και ΣΥΕΤΕ

Διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις είναι ατομικές για κάθε δανειολήπτη, και δεν μπορεί να γίνει “οριζόντια ρύθμιση”. Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι  γενικοί κανόνες (π.χ. μείωση επιτοκίου, επιμήκυνση χρόνου των δανείων, αύξηση του ορίου ηλικίας του δανειολήπτη κλπ) πρέπει να έχουν περιληφθεί και εγκριθεί από την ΕΣΣΕ .  Επομένως για κάθε τέτοια αλλαγή, το αίτημα μας  πρέπει να περάσει μέσα από τον ΣΥΕΤΕ και τη συμφωνία που θα κάνει με την τράπεζα .

Εν τούτοις είπε , ότι  σήμερα ήδη υπάρχουν για τους συναδέλφους (εν ενεργεία και συνταξιούχους) χαμηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερη διάρκεια δανείων, απαλλαγές δαπανών και εξόδων και επανέλαβε ότι ναι μεν υπάρχει σχετική ευελιξία στα θέματα αυτά αλλά η όλη διαδικασία  διέπεται  από τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας.

Στη θέση μας για περικοπή (κούρεμα) ποσοστού του δανείου και μάλιστα οριζόντια (ίδιο για όλους) απάντησε ότι το κούρεμα γίνεται και τώρα αλλά εξαρτάται από την οικονομική, περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη και γιαυτό η ρύθμιση είναι ατομική. Τόνισε ότι το εναπομείναν τμήμα του δανείου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το τίμημα που θα έπαιρνε η τράπεζα σε περίπτωση ρευστοποίησης του ή πώλησης του ακινήτου που έχει τεθεί σαν εμπράγματος εξασφάλιση.

Όταν θέσαμε το θέμα της παύσης των πλειστηριασμών μας τόνισε ότι και “ η τράπεζα δε θέλει τους πλειστηριασμούς”.   Στην παρατήρησή μας ότι “ και όμως προχωρά σε πλειστηριασμούς και μάλιστα άδικους” απάντησε “φέρτε μας περιπτώσεις για εξέταση”. Εμείς με τη σειρά μας του τονίσαμε ότι, προφανώς θα το κάνουμε καθώς έχουμε ήδη συλλέξει στοιχεία σχετικά.

Στο θέμα της μείωσης του επιτοκίου στο 1% μας απάντησε ότι το επιτόκιο για τα στεγαστικά κυμαίνεται για τα πρώτα 6 χρόνια από 0,50%-1,75% ανάλογα με τον τύπο του δανείου και τόνισε πως για τη μείωση του πρέπει να περάσει από συλλογική σύμβαση.

Όσον αφορά την εφάπαξ καταβολή για εξόφληση του δανείου  απάντησε ότι και αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αφού και αυτό εξαρτάται από τα περιουσιακά στοιχεία εκάστου. Του  αναφέραμε  ότι  ήδη έχουμε στα χέρια μας περιπτώσεις που  έγιναν περικοπές πολύ υψηλές, μέχρι και 80% , και το αποδέχθηκε .  Δικαιολόγησε το γεγονός λέγοντας  ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό.

Σχετικά με τα καταναλωτικά δάνεια είπε ότι ισχύουν τα ίδια με τα στεγαστικά με μόνη ένσταση τη μείωση του επιτοκίου σε 2,5% καθώς σήμερα είναι 6,5% τουλάχιστον. Επίσης στη θέση μας για “κούρεμα” τους, διαχώρισε τα καταναλωτικά σε δύο κατηγορίες:

·     Αυτά που είναι μικρότερα των 20.000€ όπου εκεί κάνουν κούρεμα σημαντικό έως γενναίο και σε

·     Αυτά που υπερβαίνουν τις 20.000€ στα οποία συμπεριφέρονται όπως στα στεγαστικά

Όταν αντιτείναμε ότι αυτό αποτελεί αδικία δέχτηκε, αφού αποστείλουμε στοιχεία, να εξετάσουν τις περιπτώσεις και να μας απαντήσουν. Για άλλη μία φορά απαντήσαμε ότι έχουμε στοιχεία τα οποία και θα προσκομίσουμε.

Σχετικά με κάρτες και προσωπικά δάνεια μας παρέπεμψε στη Δ/νση Λιανικής Τραπεζικής στον κ. Χατζόπουλο,  η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τα θέματα αυτά και στην οποία θα επανέλθουμε για μία συζήτηση σχετική με τα παραπάνω θέματα.

Συνάδελφοι,

Από τη συζήτηση που έγινε βγήκαν αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Πρωτ’ απ’ όλα άνοιξε δίοδος επικοινωνίας με την αρμόδια στη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης απαιτήσεων η οποία δεσμεύτηκε να εξετάζει ένα προς ένα τα θέματα των συναδέλφων και κυρίως να ενημερωθούμε με στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται, επί μέρους τα δάνεια.

Με αυτή την υπηρεσία θα έχουμε και σα σύλλογος συνεργασία όταν μαζεύονται οι υποθέσεις διευθέτησης. Δεύτερον αποσπάστηκε η άποψη της τράπεζας ότι δε θέλει να  προβαίνει σε  πλειστηριασμούς και τρίτον και εξ ίσου σπουδαίο, ότι εν ενεργεία συνάδελφοι και συνταξιούχοι  αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο που ονομάζεται “συνάδελφοι” και ότι ισχύουν τα ίδια πράγματα για όλους.

Για το θέμα των δανείων θα επανέλθουμε καθώς θεωρούμε ότι αυτή ήταν η πρώτη προσέγγιση.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΣΕΤΕ