1 Ιουν 2020

ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
κ. ΠΕΤΡΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Αξιότιμες Κυρίες και αξιότιμοι Κύριοι
Με κατάπληξη διαπιστώνω ότι:
1. Υπάρχει δημόσια δήλωση με βάση την οποία εάν προσεχώς ο Άρειος Πάγος εκδώσει θετική υπέρ του ΛΕΠΕΤΕ απόφαση, αυτή η απόφαση θα επιδράσει κατά τρόπο καταλυτικό στο νέο νομικό καθεστώς, δηλαδή στην υπάρχουσα «νέα νομική κατάσταση» που θέσπισε ο «νόμος Βρούτση» ο οποίος αποτελεί προέκταση του «νόμου Πετρόπουλου».
Ωστόσο, η διαδικασία που κρίνεται με βάση το «νόμο Βρούτση» από άποψη νομικής επιστήμης και νομολογίας, αφορά σύμπλεγμα κανόνων δημοσίου δικαίου και ειδικότερα δημοσίου ασφαλιστικού δικαίου, που σύμφωνα με τις παραδοχές της επιστήμης αφορά και δημοσιονομικό θεσμό. Παραλλήλως εμπλέκονται και κανόνες τόσο του τραπεζικού δικαίου όσο και του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου. Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει σε άλλη νομική βάση, ενώ αγνοεί πλήρως τις ρυθμίσεις του «νόμου Βούτση»! Συνεπώς:
2. Το δεδικασμένο του Αρείου Πάγου ούτε θετική επίδραση θα έχει ,ούτε αρνητική στις μετέπειτα εξελίξεις για την υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ. Και τούτο διότι ουδόλως επηρεάζεται αλλά ούτε και δεσμεύεται από αυτό το δεδικασμένο ο ακυρωτικός ή ο επί της ουσίας διοικητικός δικαστής για να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει τους κανόνες επί των οποίων καλείται να αποφανθεί. Και οι κανόνες αυτοί ουδεμία σχέση έχουν με το νομικό καθεστώς επί των οποίων θα έχει αποφανθεί ο Άρειος Πάγος. 3. Θετική εξέλιξη από τον Άρειο Πάγο, την οποία εύχομαι σε προσωπικό επίπεδο, θα σημαίνει πρόσκαιρα αποτελέσματα περιορισμένου χρονικού διαστήματος για συγκεκριμένες καταβολές χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα, εως τις 28/02/2018 και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο ! Νομίζω δε ότι επ´ αυτού τοποθετήθηκε προσφάτως στο Σύλλογο ο κύριος Αλέξανδρος Στρίμπερης, νομικός σύμβουλος του Σ.Σ. ΕΤΕ και η άποψη του είναι απολύτως ορθή!
4. Συνεπώς καλό θα είναι ο Σύλλογος να δημοσιοποιήσει την άποψη αυτή, που εφόσον η πληροφορία μου είναι ακριβής, δηλώνω από τώρα την απόλυτη σύμπτωση μου με τα όσα υποστήριξε ο κύριος Αλέξανδρος Στρίμπερης αναφορικώς με τις επιπτώσεις της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου ως προς τον ΛΕΠΕΤΕ. Ως εκ τούτου οποιοδήποτε άλλη «άποψη» δεν έχει νομικό έδαφος!
5. Υπάρχει δημόσια δήλωση με βάση την οποία ο νομοθέτης δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε «ιδιωτικές συμφωνίες». Όμως η έννομη τάξη έχει επιλύσει τα ζητήματα αυτά, όπου ο νομοθέτης βεβαίως μπορεί να επεμβαίνει και σε ιδιωτικές συμφωνίες!
Παράδειγμα, πολύ κατανοητό στον απλό πολίτη, είναι εκείνο των μισθωτικών σχέσεων. Εκμισθωτής ιδιοκτήτης καταστήματος  συμφωνεί με το μισθωτή , η χρήση του μισθίου καταστήματος να είναι διετής. Παρεμβαίνει όμως ο νομοθέτης και καθορίζει εκείνος το χρόνο της μίσθωσης. 
Συνεπώς το ζήτημα όπου ο νομοθέτης παρεμβαίνει σε τέτοιες έννομες σχέσεις δεν είναι άγνωστο στην έννομη τάξη. Για την αντιμετώπιση του όμως απαιτείται υψηλή εξειδίκευση σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου! Επίσης και πάλι:
6. Κατά το μέρος που αφορά εμμονή (!) ότι προσβάλλεται ο «νόμος Βρούτση» στο ΣτΕ , τοποθετούμαι για μια ακόμη φορά, ότι τέτοια προϋπόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν υφίσταται! Έχω δε ανακοινώσει προ πολλού ότι: επ’ αυτού έχω απόλυτη σύμπττωση θέσης με τον κύριο Αλέξανδρο Στρίμπερη, νομικό σύμβουλο του Σ.Σ. ΕΤΕ. 
7. Λυπάμαι ότι υποχρεώνομαι να προβώ στην παρούσα δημόσια δήλωση, καθόσον η υπόθεση του ΛΕΠΕΤΕ δεν αφορά σε περιορισμένο αριθμό θιγομένων, αλλά σε κοινωνία ανθρώπων! ΣΥΝΕΠΩΣ:
8. Χρέος έχουμε όλοι εμείς οι δικηγόροι  ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ, να αναλάβουμε τις προσωπικές μας ευθύνες για όσα δημοσίως διατυπώνουμε, εισηγούμαστε και υποστηρίζουμε!
9. Αναγκάζομαι να προβώ στην παρούσα δημόσια δήλωση με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και νομική υπευθυνότητα προκειμένου να πληροφορήσω την κοινωνία των συνταξιούχων της ΕΤΕ, που τόσο βάναυσα έχει ταλαιπωρηθεί από τον Νοέμβριου του 2017, για τη θέση μου στα όσα αβασάνιστα λέγονται σε αυτούς τούτη τη δύσκολη και κρίσιμη ώρα, για ευνόητους λόγους!
Ο αγώνας είναι συνεχής και πολύπλοκος, χρειάζεται διαρκείς μάχες και διαδικασίες για την επιτυχή ευόδωσή του!
Με εκτίμηση και ευχές
Πέτρος Μηλιαράκης

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΣΕΤΕ