20 Δεκ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/2019


Ύστερα από πρόσκληση του Προεδρείου του ΣΣΕΤΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. και κατά τη συζήτηση του θέματος “ΛΕΠΕΤΕ” παρέστη ο Δ/ντης του γραφείου του Υφυπουργού κ. Μηταράκη κος Κωστάκος ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση του Υπουργείου.
Ο κος Κωστάκος επανέλαβε τη γνωστή, ήδη, σε μας  θέση του Υπουργείου που είναι η εξής:
·         Οριστική μας ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ.
·         Απόσυρση της ΕΤΕ από την Αίτηση ακύρωσης, εκ μέρους της ενώπιον του ΣτΕ, της διάταξης Πετρόπουλου.
·         Καταβολή, σε σύντομο χρονικό διάστημα του συνόλου των αναδρομικών  του 2018 εφάπαξ.
·       Καταβολή της “επικουρικής σύνταξης” ΕΣΑΕΙ, το ύψος της οποίας υφίσταται μείωση, μεσοσταθμικά, κατά ποσοστό 8% και το εύρος της μείωσης κυμαίνεται από 4,70% για τους συνταξιοδοτηθέντες μετά το 2014 και 14% περίπου για τους προ του 2014 καθώς  υπόκεινται στις μνημονιακές μειώσεις. Η εξήγηση που δόθηκε εκ μέρους  του Δ/ντη ήταν ότι η μείωση είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των συνταξιούχων που ήδη έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.
·         Το Υπουργείο υποσχέθηκε πως θα ασκήσει πιέσεις στη Διοίκηση της Τράπεζας σχετικά με τη διευθέτηση του ζωτικού προβλήματος  των δανείων των συναδέλφων.
·         Η νέα νομοθετική ρύθμιση, δε θίγει τον ΛΕΠΕΤΕ, καθώς το Υπουργείο δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στο Λογαριασμό και επιπλέον οι συνταξιούχοι έχουν κάθε δικαίωμα να συνεχίσουν, ανεμπόδιστα από το νόμο, τους δικαστικούς τους αγώνες. Σε περίπτωση δικαίωσής τους η Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει ό, τι θα επιδικαστεί, ενώ συγχρόνως θα διακοπεί αυτομάτως η καταβολή από το ΕΤΕΑΕΠ.
·         Σε περίπτωση που θα χαθούν για τους συνταξιούχους τα δικαστήρια (Άρειος Πάγος και ΣτΕ) οι συνταξιούχοι δε δικαιούνται απολύτως τίποτα.
Έγιναν διάφορες διευκρινιστικές ερωτήσεις που κυρίως απέβλεπαν στη μεθοδολογία  υπολογισμού.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου κ. Στρίμπερης ο οποίος διευκρίνησε ότι “Εκ του Συντάγματος όλοι οι Έλληνες δικαιούνται επικούρησης”.
Στο τέλος της όλης συζήτησης η απάντηση που δόθηκε στον κ. Κωστάκο ήταν, ότι σε καμία περίπτωση η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς δεν αποδεχόμαστε κανενός είδους μείωση. Η καταβολή του επικουρικού μας στο ποσό που σήμερα παίρνουμε, αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή και αφετηρία οποιασδήποτε βελτιωμένης πρότασης του Υπουργείου.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΣΕΤΕ