12 Δεκ 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/12/2019


Προχθές Τρίτη 10/12 και ώρα 4.30 μμ έγινε στο Υπουργείο Εργασίας η από καιρό αναμενόμενη συνάντηση του συλλόγου μας (Πρόεδρος – Α΄Αντιπρόεδρος – Γενικός Γραμματέας & Νομικός Σύμβουλος) με τον Υφυπουργό Εργασίας  κ. Μηταράκη για το θέμα του επικουρικού μας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν :
Το Υπουργείο Εργασίας με  τον Υφυπουργό, την Γενική Γραμματέα ,τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού και τη νομική σύμβουλό του,
Το υπουργείο Οικονομικών με τον Γενικό Γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου  ,
Η Τράπεζα με τρείς εκπροσώπους (επικεφαλής ο κ. Τριανταφυλλάκης)
Ο ΣΥΕΤΕ με επικεφαλής Πρόεδρο , Γενικό Γραμματέα και Αντιπρόεδρο 
Το ΤΥΠΕΤ με επικεφαλής  Πρόεδρο  , Γενικό Γραμματέα & Αντιπρόεδρο
Ο ΣΕΠΕΤΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο  και Γενικό Γραμματέα
Ο ΣΥΤΑΤΕ με τον  Πρόεδρο του και τον Γενικό Γραμματέα και
ήσαν ακόμη παρόντες  οι  εκπρόσωποι του ΕΤΕΑΕΠ και ΕΦΚΑ
Ξεκινώντας τη διαδικασία ο κ. Μηταράκης δικαιολόγησε την απουσία του κ. Μυλωνά και προχώρησε σε μία πρόταση που κατά την άποψη του θα μπορούσε  να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.
Περιληπτικά είπε τα εξής:
Ότι δεν μπορεί να μας ξαναδώσει τον ΛΕΠΕΤΕ λόγω οικονομικής αδυναμίας της τράπεζας. Ο ΛΕΠΕΤΕ μπορεί να επανέλθει μόνον μετά από θετική απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ότι για να δοθεί οριστικό τέλος στην εκκρεμότητα του επικουρικού πρέπει να γίνει οριστική ένταξη όλων στο ΕΤΕΑΕΠ. Μόνον έτσι θα σταματήσει η υποβόσκουσα αβεβαιότητα που υπάρχει σε όλους για την τύχη του επικουρικού,  λόγω της υφιστάμενης εκκρεμοδικίας σε Άρειο Πάγο και Συμβούλιο Επικρατείας
Είπε επίσης ότι με την ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει να λύσει οριστικά το θέμα της χρηματοδότησης με μία εμπροσθοβαρή υποχρέωση καταβολών της τράπεζας μέχρι το 2030 και με μία οπισθοβαρή υποχρέωση του δημοσίου (ΕΤΕΑΕΠ) για πάντα μετά το 2030.
Η αποδοχή της πρότασης θα εξασφαλίσει και την άπαξ καταβολή των αναδρομικών μέσα στο 2020 (ίσως πριν το Πάσχα)
Το επικουρικό που θα καταβάλλεται από το ΕΤΕΑΕΠ μετά την ένταξη  θα είναι μειωμένο κατά 8% περίπου μεσοσταθμικά σε σχέση με το σήμερα καταβαλλόμενο βάσει του Νόμου Πετρόπουλου.
Η πρόθεση του είναι να συμπεριλάβει τη λύση του επικουρικού μας, αν γίνει αποδεκτή, μέσα στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο,  που υπολογίζει ότι θα κατατεθεί γύρω στις 15 Γενάρη στη Βουλή.
Στη πίεση που του ασκήθηκε από πλευράς μας για τη σιωπή που υπάρχει στο θέμα των δανείων μας , δήλωσε ότι θα συζητήσει με την  Τράπεζα  το θέμα για να βρεθεί λύση.
Οι αντιδράσεις των παρόντων ήσαν εξαιρετικά έντονες , όλοι τον κατήγγειλαν ότι με τον τρόπο αυτόν ευνοείται η τράπεζα και όλοι κατέκριναν την προτεινόμενη πρόταση . Μπροστά στην γενικότερη κατακραυγή , ακούσθηκαν προς το τέλος  κάποιες φωνές που πρότειναν στον υπουργό να βρει τουλάχιστον το 8% της μείωσης που συντελείται  προκειμένου , να μην ξαναυποστούν και  νέα μείωση οι συνταξιούχοι.
Κλείνοντας τη συζήτηση και ενώ ο Υπουργός ζητούσε γρήγορη απάντηση από τους εμπλεκόμενους , όλοι οι παρόντες απαίτησαν να μας δοθεί η πρόταση του έγγραφα κάτι που τελικά αποδέχθηκε ο κ. Μηταράκης.
*** Αναμένουμε την γραπτή πρόταση του Υφυπουργού για περαιτέρω ενημέρωση σας.
ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΣΕΤΕ