1 Νοε 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 30/10/2018 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤ/ΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ


   
Στη σημερινή αγωνιστική συγκέντρωση των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας εκφράστηκε ομόφωνα η έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των 16.500 συνταξιούχων για τον εμπαιγμό, τον οποίο υφίστανται, από την Διοίκηση της ΕΤΕ με την ανοχή της Κυβέρνησης όσον αφορά το Λογαριασμό Επικούρησης ΕΤΕ, ο οποίος έχει μια ιστορική διαδρομή από το έτος 1949.
     Η αυθαιρεσία της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και η μονομερής ενέργειά της να διακόψει την Επικούρηση από 16.500 συνταξιούχους της ΕΤΕ, δεν έχει άλλο προηγούμενο στην εργασιακή και κοινωνική ιστορία του τόπου μας.
     Η ΕΤΕ – ενώ έχει την εγγυητική ευθύνη του συγκεκριμένου Λογαριασμού επί 70 χρόνια – διέκοψε αιφνιδιαστικά την παροχή ΛΕΠΕΤΕ τον Νοέμβριο του 2017, χωρίς να σεβαστεί τη θεσμική κατοχύρωση του Λογαριασμού ως Εγγυημένων & Καθορισμένων Παροχών και επί 11 μήνες αποστερεί από τους συνταξιούχους της μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους καταδικάζοντάς τους στην απόλυτη φτωχοποίηση.
    Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την παράνομη και αυθαίρετη ενέργεια της Διοίκησης της Τράπεζας να διακόψει την παροχή Επικούρησης που εκδηλώθηκε μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας την 31-12-2016 απρόοπτα και αιφνίδια, και έχει σαν αποτέλεσμα να συντρίψει την αξιοπρεπή διαβίωση 16.500 συνταξιούχων της ΕΤΕ, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τράπεζας.
    Οι συνταξιούχοι της ΕΤΕ καλούμε τη Διοίκηση της Τράπεζας να καταβάλλει άμεσα το σύνολο των οφειλόμενων από το Νοέμβριο του 2017 παροχών, συνεχίζοντας τον νόμιμο και κατεστημένο τρόπο καταβολής του, που βασίζεται στη συνέχιση λειτουργίας του Λογαριασμού Επικούρησης ως Λογαριασμού Καθορισμένων - Εγγυημένων Παροχών και στην καταβολή αυτών, όπως αναφέρεται στον Κανονισμό Λειτουργίας τους, αλλά και όπως επιβάλλουν και οι πρόσφατες σε βάρος της δικαστικές αποφάσεις.
     Η στάση αυτή της Διοίκησης της ΕΤΕ έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τους συνταξιούχους της, οι οποίοι υφίστανται τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης αφού η αυθαίρετη ενέργεια αυτή στοχεύει στον θάνατο του ΛΕΠΕΤΕ και την οικονομική δολοφονία 16.500 συνταξιούχων και των οικογενειών τους.
     Με την ανεύθυνη αυτή στάση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας αναδύεται άμεσος κίνδυνος δημιουργίας προβλημάτων στην ίδια την Εθνική Τράπεζα, στους κόλπους της οποίας λειτουργεί ο ΛΕΠΕΤΕ. Το γεγονός αυτό καθιστά επιβεβλημένο ένα καθεστώς εργασιακής ομαλότητας και ανάπτυξης, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν την μετεργασιακή προστασία.
    Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό της Διοίκησης της Τράπεζας εις βάρος μας, επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος μας και πληροφορούμε την κοινή γνώμη ότι η Διοίκηση της ΕΤΕ ήδη λογοδοτεί στην αρμόδια Ποινική Δικαιοσύνη μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά μας, ενώ οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν συναδέλφους μας που έχουν ασκήσει αγωγές σε βάρος της ΕΤΕ καταρρίπτοντας τα επιχειρήματά της.
    Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τη δικαίωσή μας και δεν θα παραλείψουμε να προσφύγουμε και στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια καταγγέλοντας την αυθαιρεσία της Τράπεζας και διεκδικώντας τη δικαίωσή μας.
    Καλούμε τέλος την Κυβέρνηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες απέναντι στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 16.500 οικογένειες εξαιτίας της ανευθυνότητας και της αυθαιρεσίας της ΕΤΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ