2 Μαΐ 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ αρ.115

 


Μετά τα πρόσφατα γεγονότα [απαντήσεις του αρμοδίου Υφυπουργού κ. Παν. Τσακλόγλου σε ερωτήσεις των δύο κομμάτων] εκ των οποίων προκύπτει η απόλυτη άρνηση του Υπουργείου Εργασίας για την επίλυση του θέματος της Επικουρικής Σύνταξης, προκύπτουν τα εξής:

Α. Το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι δεν υπάρχει ‘’δημοσιονομικός χώρος’’ για να διατηρηθεί η ήδη καταβαλλομένη Επικουρική Σύνταξη και μας δήλωσε ότι τον πρώτο λόγο, επ’ αυτού, τον έχει το Υπουργείο Οικονομικών.

Β. Ο κ. Υφυπουργός Εργασίας παίρνει ‘’τη σκυτάλη’’ από όλους και απαντώντας στις ερωτήσεις των κομμάτων για το θέμα μας καταλήγοντας ότι εάν δεν περικοπεί η Επικουρική Σύνταξη [κατά 33% τον Ιαν. 2025], θα επιβαρυνθούν όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ.

Από τις αναμενόμενες απαντήσεις, για τις οποίες μεριμνήσαμε να δοθούν προ της διενέργειας των ευρωεκλογών, ελπίζαμε ότι θα άφηναν κάποιο περιθώριο διευθέτησης αυτού του θέματος. Δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε πλήρως και πλέον βρισκόμαστε στο σημείο των επομένων δυναμικών ενεργειών, για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί το Προεδρείο, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.

Συνάδελφοι, ο Σύλλογος έπρεπε να αντιδράσει έγκαιρα τον Μάιο του 2020, όταν ο νόμος ‘’Βρούτση’’[4680/2020] ήταν πολλές ημέρες σε διαβούλευση περιέχοντας  και το επίμαχο άρθρο 63. Ας μην αυταπατόμαστε δεδομένου ότι ούτε οι εξωθεσμικές παρασκηνιακές/παρεμβάσεις της ΔΑΚΣ, ούτε η επικρατούσα κατάσταση στο Δ.Σ. του Συλλόγου, αποτελούν την αιτία της απάντησης του κ. Υφυπουργού, δεδομένου πως είναι ολοφάνερο ότι αυτή ήταν προαποφασισμένη.

Όποιοι κατανοούν τα τεκταινόμενα, αντιλαμβάνονται πως όλα αυτά είναι ‘’τροφή’’ για τη συνέχιση της συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης και τίποτε περισσότερο.

Είναι αυτονόητο ότι η απάντηση του αρμοδίου Υφυπουργού, δεν θα ήταν διαφορετική ακόμη και εάν οι κυβερνητικοί παράγοντες γνώριζαν ότι εμείς ομονοούμε και επομένως θα ‘’μας έλεγε άλλα’’ ή θα επίλυε θετικά το θέμα μας. Θεωρούμε ότι ουδείς σώφρων συνάδελφος αποδέχεται τέτοιου είδους απόψεις, οι οποίες ασφαλώς και στερούνται σοβαρότητας.

Εμείς οφείλουμε να ενεργήσουμε γρήγορα, σε συνεργασία και με την ΟΣΤΟΕ για Πανελλαδική κινητοποίηση, πλέον προς το Υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα με πληρωμένες δημοσιεύσεις στον έντυπο τύπο, στον οποίο θα προβληθεί το αίτημά μας, καθώς και η άδικη και ξεχωριστή μεταχείρισή μας.

Πρώτη ενέργειά μας η συνεδρίαση Εκτάκτου Δ.Σ. στις 10 Μαΐου 2024 για ενημέρωση και συντονισμό των επομένων ενεργειών μας.

Αθήνα, 2 Μαΐου 2024      

    

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΕ

 

Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας

       Ν. Τσαλαβρέττας                                  Μ. Πίγκος