21 Σεπ 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ 21/9/2017








ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ 21/9/2017

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Εμείς οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που συγκεντρωθήκαμε και διαδηλώσαμε σήμερα μπροστά στο Κεντρικό Κατάστημα της ΕΤΕ στην οδ.Αιόλου στην Αθήνα, αφού ακούσαμε τις ομιλίες των εκπροσώπων μας
δ η λ ώ ν ο υ μ ε  προς τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας και προς όλες τις κατευθύνσεις (αρμόδιους φορείς, πολιτικούς παράγοντες κλπ.) τα εξής :
1) ο Λογαριασμός Επικούρησης του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) εδώ και 70 χρόνια αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του οικοδομήματος της κοινωνικής προστασίας των εργαζομένων, όχι μόνο ως σημαντικό κομμάτι των μετεργασιακών εισοδημάτων μας, αλλά και ως μία σημαντική παράμετρος της οικονομικής στήριξης του Ταμείου Υγείας Προσωπικού της ΕΤΕ (ΤΥΠΕΤ).
Με την οικονομική συμβολή και αυτού του Λογαριασμού στηρίζεται η πρότυπη και πρωτοποριακή ασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας που μέσω του ΤΥΠΕΤ παρέχει ασφάλεια και εμπιστοσύνη σε όλους τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους συναδέλφους μας καθώς και στις οικογένειές τους που χρειάζονται περίθαλψη και φροντίδα στις δύσκολες ώρες.
2) ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ένας λογαριασμός παροχών με θεσμική αξία και περιεχόμενο, στον οποίο επένδυσαν από κοινού Εργαζόμενοι και Τράπεζα με αμοιβαίο όφελος.
3) Η καταβολή της υφιστάμενης επικουρικής παροχής αποτελεί ζήτημα στοιχειώδους οικονομικής επιβίωσης για περισσότερες από 16.000 οικογένειες συνταξιούχων.
4) Στις 22.11.1995 το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας με Πρόεδρο τον τότε Διοικητή Γιώργο Μίρκο αποφάσισε και τροποποίησε το άρθρο 9 του Κανονισμού (ώστε να μην αυξομειώνονται οι παροχές ανάλογα με τα διαθέσιμα), και η Τράπεζα εγγυάται πλέον την παροχή ολόκληρου του ποσού, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης του ΛΕΠΕΤΕ. Στις ενέργειες αυτές προέβη το ΔΣ της ΕΤΕ “… ούτως ώστε ενόψει όλων των σχετικών δεδομένων να μην διατρέξει κανέναν κίνδυνο ο λογαριασμός αυτός και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους”. Μετατράπηκε δηλαδή ο ΛΕΠΕΤΕ σε εγγυημένων παροχών.
5) το γεγονός ότι η σημερινή και οι προηγούμενες Διοικήσεις της ΕΤΕ κατέβαλαν τα χρήματα στο Λογ/σμό Επικουρησης, δεν οφείλεται στη καλή διάθεσή τους, αλλά στην υποχρέωση που αναγνώρισαν  έναντι του λογαριασμού.
6) οι 27.000 Εργαζόμενοι και οι Συνταξιούχοι της ΕΤΕ επιλέγουμε να βγούμε μαζί με τις οικογένειές μας στο δρόμο του αγώνα προκειμένου να μην βρεθούμε στο δρόμο της φτώχιας και της κοινωνικής απαξίωσης. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό και νομικό τρόπο για να αποτρέψουμε τη διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ, την κατάρρευση του ΤΥΠΕΤ και το γκρέμισμα της ίδιας μας της ζωής.
Για όλους αυτούς τους λόγους σας προτρέπουμε να σταθείτε στο ύψος όλων των προηγούμενων Διοικήσεων της Εθνικης Τράπεζας και να μη καταστρέψετε ανεπανόρθωτα το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο νυν και στο τέως προσωπικό της ΕΤΕ με τη Διοίκησή της.
Ζ η τ ά μ ε  την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΥ που έχει διατυπώσει εγγράφως ο Διευθύνων Σύμβουλος κ.Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ως προς την πρόθεσή του για διακοπή της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ από τη Διοίκηση της ΕΤΕ.Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση ενός ήδη πολύ φορτισμένου κλίματος που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και δυσάρεστες κοινωνικές, επιχειρηματικές αλλά και εργασιακές συνέπειες σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.