20 Μαρ 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΙΣΘΕΙΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


Ψηφίστηκαν χθες αιφνιδίως οι διατάξεις που αφορούν την επικούρηση και αντικατέστησαν το άρθρο 24 του Ν. 4618/2019, γνωστού ως νόμου Πετρόπουλου. Με τις ψηφισθείσες διατάξεις η επικούρηση θα καταβάλλεται πλέον από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ) και διασφαλίζεται η καταβολή των σχετικών ποσών που καθόριζε ο νόμος Πετρόπουλου μέχρι 31-12-2024.
Στο μετέπειτα χρονικό διάστημα προκύπτουν σχετικές μεσοσταθμικές μειώσεις. Αυτές οι μειώσεις μπορούν να υπερκαλυφθούν με την εφαρμογή κανόνων ισονομίας και ισοπολιτείας όσον αφορά τις συντάξιμες αποδοχές των συνταξιούχων οι οποίοι εξήλθαν από την εργασία τους μέχρι 31-12-2018.
Αποτελεί κατάφωρη αδικία να καθορίζεται το ποσό βάσης ο συντάξιμος μισθός  για τους εξερχόμενους από την ενεργή υπηρεσία έως τις 31-12-2018 και όχι να λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών ως οριοθετείται από το νόμο Κατρούγκαλου (άρθρο 96 του Ν. 4387/2016) και δεν ισχύει για όσους εξήλθαν από την εργασία τους πριν την 1-1-2019.
Οι συντάξιμες αποδοχές  επί των οποίων καταβάλλονταν εισφορές είναι μεγαλύτερες του συντάξιμου μισθού γιατί περιλαμβάνουν τα πάσης φύσεως επιδόματα. Οι συντάξιμες αποδοχές μεσοσταθμικά  είναι μεγαλύτερες κατά 30%-35% του συντάξιμου μισθού.
Το σχετικό ποσό που θα καταβληθεί ως επικούρηση υπόκειται σε εισφορές υγείας υπέρ ΤΥΠΕΤ, σε κρατήσεις υπέρ Εισφοράς Αλληλεγγύης συνταξιούχων, καθώς και σε κάθε άλλη νόμιμη κράτηση.
Τα αναδρομικά της επικούρησης του 2018 θα καταβληθούν από τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, έπειτα από την καταβολή επιπρόσθετης εισφοράς της ΕΤΕ προς τον ανωτέρω κλάδο, έως 30-6-2020.
Παρόλο ότι διασφαλίστηκε η επικούρηση με το νέο θεσμικό πλαίσιο εφ’ όρου ζωής των συνταξιούχων της ΕΤΕ και όχι για χρόνο περιορισμένης διάρκειας ως καθόριζε ο νόμος Πετρόπουλου, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στα πλαίσια ισονομίας και ισοπολιτείας για μεγαλύτερη επικούρηση και μη απεμπολώντας νόμιμα δικαιώματά μας.
Εμείς σα Σύλλογος και εγώ προσωπικά σαν Πρόεδρος, συνεχίζουμε τον αγώνα για την προάσπιση των εννόμων συμφερόντων των συνταξιούχων συναδέλφων μας για μια επικούρηση που θα διασφαλίζει μαζί με την κύρια σύνταξη μια αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων της ΕΤΕ και των οικογενειών τους ως επιτάσσει το Συνταγματικό Κράτος Δικαίου μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ